Poliţia din statul american Nevada anchetează circumstanțele în care a murit un participant la festivalul Burning Man organizat în deşert, transformat de ploile torenţiale într-un câmp de noroi.
Organizatorii festivalului din deșert au închis, sâmbătă, porțile și au anunțat că nimeni nu va mai fi primit la Black Rock City, numele zonei de festival din deșertul Nevada, în timp ce miile de participanți care intraseră deja nu au mai putut să plece, relatează AFP.
„Un deces a avut loc în timpul acestui episod de ploi abundente”, este to ce a anunțat biroul şerifului local într-un comunicat, fără a da detalii despre circumstanțe.
Oamenilor li s-a transmis ferm „să economisească apă, alimente şi combustibil şi să găsească un adăpost cald şi sigur”, pe măsură ce, din cauza ploilor torenţiale de sâmbătă seară, „playa”, uriaşa zonă în aer liber unde se desfăşoară evenimentul, a devenit impracticabilă.
Festivalul ar urma să se încheie oficial luni dimineața, la răsărit. Din imaginile live postate duminică după-amiază se vedea că ploaia se oprise.
Forțele de intervenție au dat asigurări că sunt antrenate pentru astfel de scenarii.
Nici ediția de anul trecut nu a fost una reușită, din punct de vedere meteorologic, cu valuri de caniculă și vânt puternic.
Lansat în 1986 la San Francisco, Burning Man se doreşte a fi un eveniment nedefinit, undeva între o celebrare a contraculturii şi o retragere spirituală.
Organizat iniţial pe o plajă din San Francisco, Burning Man a devenit un festival structurat, cu un buget de aproape 45 de milioane de dolari în 2018 şi peste 75.000 de participanţi la ultima ediţie, în scădere faţă de cea precedentă din 2019.
Evenimentul se desfăşoară din anii 1990 în deşertul Black Rock, o zonă protejată din nord-vestul statului Nevada, pe care organizatorii s-au angajat să o menţină, relatează AFP, citat de France24.
Sursa foto: Youtube – Burning Man Project